Fredagsinspiration: Så får du i dig D-vitamin året om!

shutterstock_1156685440 Solljud höst d-vitamin dvitamin vitamin hälsa doktorn

Nästan all D-vitamin vi får i oss kommer från solen, men nu när det blir mörkare ute är det dags att fundera på vad vi kan göra för att få i oss rätt mängd. Vi ger dig tre snabba D-vitamintips!

Natten mot söndag är det dags att ställa om klockan till vintertid. Vi ställer då tillbaka klockan, vilket betyder att vi får sova en timme längre – skönt va! Däremot kan dagarna kännas tuffare eftersom det blir mörkare tidigare. Det är inte bara mörkret i sig som är jobbigt, utan också att vi får minde solljus. Det är nämligen från solen som vi får i oss mycket av den livsnödvändiga D-vitaminen.

D-vitamin behöver vi för att inte bli sjuka. I värsta fall kan du drabbas av benskörhet eller andra sjukdomar. D-vitamin bildas i huden när vi vistas i solen, vilket blir en utmaning för oss under årets mörkare månader. Det innebär inte bara att solen inte syns till lika mycket, tjockare kläder gör också att solstrålarna inte kommer igenom till vår hud. Under hösten och vintern behöver vi därför få i oss D-vitamin på något annat sätt.

Bra tips för att få i sig D-vitamin året om:

  • Ät lax och makrill, det och annan fisk innehåller mycket D-vitamin
  • Mejeriprodukter, många av dessa är berikade med D-vitamin
  • Utnyttja solljuset, se till att vistas utomhus under dygnets ljusare timmar

Visste du att år 2021 kan vara den sista gången vi ställer om klockan? Europaparlamentet har just godkänt ett förslag som kan innebära att vi får behålla samma tid året om.

Läs mer om D-vitamin här!

Med det sagt uppmanar vi er att ta en härlig höstpromenad i helgen så ni får er lite solljus! Det ska i alla fall vi på redaktionen göra.

Trevlig helg!
Redaktionen

Veckans recept: höstig viltgryta

viltgryta

Finns det något bättre än en mustig gryta efter en lång dag i skogen en ruggig höstdag? Laga och njut.

Den här rätten är signerad Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson, och är en rätt som han har ätit mycket som liten och tycker den är lika god nu som då.

Receptet hittar du här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.