5 lysande fakta du inte visste om Lucia!

Celebrating-Lucia-children-2048x1509

Vi har samlat fem spännande och roliga fakta, allt från flygande åsnor till Lussegubbar. Fakta du (förmodligen) inte visste om Lucia-firandet och som du kan stoltsera till vänner och bekanta med att du kan efter att ha läst vårt blogginlägg.

Batterier i ljuskronor ska dubbelkollas, pepparkakor och lussekatter ska bakas och barn och vuxna ska väckas tidigt på morgonen för att delta eller ta del av Lucia-firandet. Här är fem fakta som du kanske inte visste sedan tidigare.

5 fakta du inte visste om Lucia

1. Den flygande åsnan

På Sicilien, där helgonet Sankta Lucia föddes, firas en luciatradition där barnen lämnar över mat till helgonet samt till en ”flygande åsna” som hjälper Lucia att ge presenter.

2. Vanligast runt Vänern

Förr var Luciafirandet vanligast runt Vänern i västra Sverige, det vill säga i Bohuslän, Västergötland, Dalsland och Värmland. Det var först omkring sekelskiftet 1900 etablerades en gemensam och allmänt spridd luciatradition i Sverige.

3. Lussegubben

Lussinatta inträffade den 13 december och det var då som Lussi, eller Lussekäringen, en kvinnovarelse med onda egenskaper likt en kvinnlig demon eller häxa, kom ridande genom luften med sina följeslagare som kallades för lussiferda. I vissa trakter, särskilt i Västergötland, handlade i stället om en man, Lussegubben. Det var synnerligen farligt att vara ute under själva lussinatta. Barn som hade begått illdåd behövde akta sig extra noga, då Lussi kunde komma ner för skorstenen och röva bort dem. Och om vissa av julens förberedelser inte blev klara, kunde Lussi straffa gården i fråga.

4. Lillejul

Luciadagen kallades på sina håll lillejul, och ansågs också vara den dag då bak, trösk, och brygd skulle vara avslutade för året.

5. En manlig lucia

Den första gången en lucia med ljus på huvudet finns dokumentariskt belagd är från 1820, och det handlade då om en manlig lucia i Skinnskatteberg.

Med det sagt hoppas vi att ni får en härlig Luciadag!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.