Du har väl en fungerande brandvarnare?

shutterstock_382414783

Under julen är det tända ljus och brasor i många hem, så att ha koll på att brandvarnaren fungerar är extra viktigt. Det här behöver du veta för en säkrare jul.

Livslängden på en brandvarnare är ungefär 8-10 år, men ta inte för givet att den fungerar för det. Du bör testa brandvarnaren ofta, gärna en gång i månaden. Det gör du genom att trycka på knappen och höra att signalen fungerar. Fungerar den inte när du testar den? Prova först och främst med att byta batteri och se om det hjälper. Om den fortfarande inte fungerar, köp en ny!

Tjuter brandvarnaren utan anledning kan det bero på att den är smutsig eller att batteriet helt har tagit slut. Få in rutinen att rengöra den på utsidan en gång om året med en fuktig trasa eller mjuk borste.

Glöm inte att släcka dina ljus, stänga av spisen och se till att inte använda levande ljus i närheten av sådant som snabbt kan ta eld (julgran, gardiner, brandfarliga underlag med mera) – så firar vi en brandsäker jul!

Tre saker du bör ha hemma för en riktigt brandsäker jul!

Pulversläckare

Pulversläckare är den bästa släckaren i ett privathushåll eftersom den fungerar på många sorts bränder, har hög släckeffektivitet, är lätt att använda och relativt underhållsfri. Din pulversläckare bör vara på minst sex kilo och ha en effektivitetsklass på åtminstone 43A 233BC. Ju högre sifferkod din brandsläckare har, desto mer effektiv är den. Har du en stor bostad med flera våningsplan kan det vara bra att ha flera släckare. Placera dem väl synligt i anslutning till entréer och andra utgångar.

Brandvarnare

En brandvarnare bör finnas på varje våningsplan i din bostad. Viktigast är att placera en i eller intill ditt sovrum, så att du varnas om det börjar brinna på natten. Placera även en brandvarnare i närheten av köket, eftersom det är vanligt att bränder börjar där. Att ha din varnare i köket, eller i badrummet för den delen, är däremot en sämre idé eftersom det riskerar att utlösa många falsklarm. Brandvarnarens övervakningsområde bör inte överstiga 60 kvadratmeter och avståndet mellan två varnare ska inte vara mer än 12 meter. Försäkra dig om att din brandvarnare fungerar genom att trycka på dess testknapp minst en gång i månaden.

Brandfilt

En brandfilt räcker inte som ensam brandsläckare, men är ett bra komplement till en handbrandsläckare. Använd den för att dämpa en brand eller släcka en mindre brand i kläder eller möbler.

Källa: Brandskyddsföreningen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.