Hälsosammast – bröd från affär eller bageri?

hälsobloggen doktorn bröd surdeg bageri hälsa näring mineraler
Emanuel Eskilsson, bagare och Nikolai Scherbaks, forskare. Foto: Örebro universitet, Linda Harradine

Är det verkligen skillnad på bröd och bröd? En bagare och en forskare i Örebro bestämde sig för att ta reda på om det är någon skillnad på bröd från fabrik och bageri.

Resultatet visade att det är stor skillnad mellan de olika bröden.

De flesta av oss köper sitt bröd i mataffären. Det är tillverkat i en fabrik, men hur står det sig i jämförelse med surdegsbröd från ett lokalt bageri? De tio mest sålda bröden i mataffären jämfördes med surdegsbröd från det lokala bageriet.

Resultatet kanske inte är så förvånande. Först och främst innehåller bröden olika saker. Bröden från bageriet jäser enbart med hjälp av surdeg, något som tar 16-18 timmar. De bröd som är industritillverkade har endast surdeg tillsatt för smakens skull.

Det som gör att det är stor skillnad på bröden är att den långa jäsningstiden gör skillnad eftersom fytinsyran bryts ned. Bröden från bageriet är nyttigare eftersom kroppen kan ta upp nästan all näring, något som inte gäller de butiksbakade bröden.

Om du ska köpa bröd till helgens frukost så vet du nu hur du väljer rätt bröd!

Källa: Örebro universitet.

Trevlig helg,

Redaktionen

v 2 Blåbärs- och spirulinasmoothie smoothie smootie hälsobloggen doktorn ibs bellybalance sofia antonsson_1.jpg

Veckans recept: blåbär- och spirulinasmoothie

Kickstarta nya året med en riktig energiboost! Receptet presenteras i samarbete med Belly Balance.

Spirulina är superalgen som är rik på fykocyaniner som skyddar kroppens celler. Den innehåller också klorofyll, protein, vitaminer och mineraler som är extra viktiga för den som äter vegetarisk eller vegansk kost.

Receptet hittar du här! 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.